Jak pečovat o pravé hedvábí: Tipy a triky pro dlouhou životnost vašich hedvábných oděvů

Pravé hedvábí je jedním z nejluxusnějších a nejjemnějších materiálů, který si zaslouží zvláštní péči. Pokud se o něj budete správně starat, můžete se těšit z jeho krásy a kvality po mnoho let. V tomto článku vám přinášíme několik užitečných tipů, jak o hedvábí pečovat, aby vám vaše oblíbené kousky vydržely co nejdéle.

Co je pravé hedvábí a proč je tak speciální?

Pravé hedvábí je přírodní vlákno, které se získává z kokonů bource morušového. Tento materiál je ceněn pro svou lehkost, lesk a schopnost regulovat teplotu, což z něj činí ideální volbu pro oblečení jak na léto, tak na zimu. Hedvábí je však také velmi jemné a vyžaduje specifický přístup k údržbě, aby nedošlo k jeho poškození.

Jak prát hedvábné oblečení?

Jednou z nejdůležitějších věcí při péči o hedvábí je způsob praní. Zde je několik základních pravidel:

  1. Ruční praní v chladné vodě

Nejlepší způsob, jak prát hedvábné oděvy, je ručně a v chladné vodě. Používejte jemný prací prostředek určený pro hedvábí nebo přírodní materiály. Vyhněte se drsným detergentům, které by mohly poškodit vlákna a způsobit vyblednutí barvy.

  1. Nepoužívejte bělidla

Bělidla jsou pro hedvábí naprosto nevhodná, protože mohou vlákna narušit a způsobit jejich oslabení. Vždy si před praním zkontrolujte štítek s pokyny, ale obecně platí, že bělidla by se na hedvábí nikdy neměla používat.

  1. Oplachujte ve studené vodě

Po vyprání je důležité oděv důkladně opláchnout ve studené vodě, aby se odstranily všechny zbytky pracího prostředku. Nikdy hedvábí neždímejte, místo toho jej jemně vymačkejte, aby se zbavilo přebytečné vody.

  1. Sušení na rovné ploše

Hedvábí by mělo být sušeno na rovné ploše, aby se zabránilo jeho natahování nebo deformaci. Ideální je položit oděv na suchý ručník a nechat ho volně proschnout. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu, které by mohlo způsobit vyblednutí barvy.

Žehlení hedvábí: Jak na to správně?

Hedvábí má sklon k tvorbě záhybů, které mohou působit nevzhledně. Aby váš oděv vypadal dokonale, je důležité vědět, jak správně hedvábí žehlit:

  1. Žehlení na nízkou teplotu

Nastavte žehličku na nízkou teplotu (ideálně režim pro hedvábí). Vždy žehlete z rubové strany a pokud je to možné, přes tenký bavlněný hadřík, aby nedošlo k přímému kontaktu žehličky s materiálem.

  1. Použití páry

Pára je skvělým pomocníkem při žehlení hedvábí, protože pomáhá vyhladit záhyby bez potřeby vyšší teploty. Pokud vaše žehlička nemá parní funkci, můžete použít jemný rozprašovač s vodou, který lehce navlhčí látku před žehlením.

  1. Vyhněte se přílišnému tlaku

Při žehlení hedvábí byste neměli tlačit na žehličku, aby nedošlo k poškození vláken. Jemný pohyb tam a zpět je ideální pro dosažení hladkého výsledku bez rizika poškození.

Skladování hedvábí: Jak uchovat oděvy v perfektním stavu?

Správné skladování je klíčem k udržení hedvábného oblečení v perfektním stavu:

  1. Skladujte na tmavém a suchém místě

Hedvábí by mělo být skladováno na tmavém a suchém místě, kde není vystaveno přímému slunečnímu světlu ani vlhkosti. Vhodné je také uchovávat oděvy v prodyšných sáčcích, které ochrání materiál před prachem a škůdci.

  1. Věšení na polstrovaných ramínkách

Pokud chcete hedvábné oblečení věšet, používejte polstrovaná ramínka, která zabrání vytahování látky v ramenou. Nikdy nepoužívejte tenká kovová ramínka, která by mohla zanechat otisky nebo deformovat tvar oděvu.

  1. Větrání a ochrana před škůdci

Je dobré oblečení čas od času vyvětrat, aby nezískalo zatuchlý zápach. Pro ochranu před škůdci, jako jsou moli, můžete do skříně vložit levandulové sáčky nebo cedrové dřevo, které odpuzují hmyz přirozeným způsobem.

Závěr: Investice do kvality, která vydrží

Pravé hedvábí je investice do kvality a elegance, která vyžaduje jemnou péči. Pokud dodržíte tyto jednoduché tipy, můžete se těšit z krásy a dlouhé životnosti vašich hedvábných oděvů. V MarVa de Luxe věnujeme hedvábí zvláštní pozornost, protože si uvědomujeme jeho jedinečnost a krásu. Všechny naše hedvábné produkty jsou vyráběny s láskou a pečlivostí, aby vám přinesly radost a komfort po mnoho let.


Pokud se chcete dozvědět více o našich výrobcích z pravého hedvábí, navštivte náš eshop. A pokud se chcete naučit šít, neváhejte se přihlásit na naše kurzy šití. I když hedvábí není vhodné pro začátečníky, na kurzech se naučíte základy šití a práci s různými přírodními materiály, které jsou vhodné pro každodenní nošení a tvoření.