Proč je udržitelná móda důležitá?

V dnešní době, kdy se módní průmysl stále více zaměřuje na rychlou a levnou produkci oblečení, je snadné přehlédnout dopady, které má tento přístup na životní prostředí a lidská práva. Udržitelná móda představuje alternativu, která si klade za cíl minimalizovat negativní dopady výroby oblečení na naši planetu a podporovat etické postupy v celém dodavatelském řetězci.

Co je udržitelná móda a proč je důležitá?

Udržitelná móda se zaměřuje na výrobu oděvů, které jsou nejen kvalitní a dlouhodobé, ale také šetrné k přírodě a vyrobené za férových podmínek. To znamená, že udržitelná móda využívá přírodní a recyklované materiály, minimalizuje produkci odpadu a dbá na etické pracovní podmínky.

Dopady „fast fashion“

Rychlá móda, známá také jako „fast fashion“, je zodpovědná za obrovské množství odpadu, emisí CO2 a nadměrného využívání přírodních zdrojů. Odhaduje se, že globálně se každý rok vyprodukuje více než 92 milionů tun textilního odpadu, což představuje významnou ekologickou zátěž. Módní průmysl je navíc jedním z největších znečišťovatelů vody – například k výrobě jednoho bavlněného trička je potřeba až 2 700 litrů vody. Tento přístup také přispívá k produkci až 10 % globálních emisí CO2, což má závažné dopady na klimatické změny.

Význam udržitelné módy tkví v tom, že pomáhá snižovat tyto negativní dopady módního průmyslu na životní prostředí. Tradiční módní průmysl je jedním z největších znečišťovatelů na světě, a proto je nezbytné hledat alternativy, které jsou šetrnější k naší planetě.

Jak začít podporovat udržitelnou módu?

Podporovat udržitelnou módu nemusí znamenat kompletní převrat v šatníku, ale spíše vědomé rozhodování při nákupu nového oblečení. Zde je několik kroků, které můžete podniknout:

  1. Nakupujte méně, ale kvalitněji

Místo toho, abyste nakupovali oblečení ve velkém množství a za nízké ceny, investujte do kvalitních kousků, které vám vydrží dlouho. Vyberte si oblečení, které je vyrobeno z přírodních materiálů, jako je bavlna, len nebo pravé hedvábí, a které je šetrné k pokožce i přírodě.

  1. Podporujte lokální značky

Nakupování u lokálních značek, které dbají na udržitelnost, je skvělý způsob, jak podpořit nejen udržitelnou módu, ale také místní ekonomiku.

MarVa de Luxe je rodinná firma založená v roce 2016 v Ostravě, která se zaměřuje na ruční výrobu unikátních módních kousků z přírodních materiálů, jako je pravé hedvábí, bio bavlna a kašmír. Všechny naše produkty jsou vyráběny s ohledem na udržitelnost – používáme vysoce kvalitní látky zakoupené převážně na českém trhu a dbáme na to, aby každý kousek byl šitý individuálně, bez sériové výroby. Navíc, naše výrobky jsou navrženy tak, aby byly snadno recyklovatelné nebo přešívatelné, čímž minimalizujeme jejich ekologický dopad.

  1. Zvažte second-hand a vintage módu

Nákup z druhé ruky je další skvělou možností, jak podpořit udržitelnost. Vintage a second-hand oblečení často nabízí unikátní kousky, které mají svůj příběh, a zároveň tím snižujete poptávku po nově vyráběném oblečení.

  1. Recyklujte a upcyklujte

Staré oblečení nemusí končit v koši. Zkuste ho recyklovat nebo upcyklovat – proměnit ho v něco nového a jedinečného. Na našich kurzech šití, které pořádáme v Ostravě, se můžete naučit nejen základní dovednosti šití, ale také techniky, jak upcyklovat staré oděvy a vytvořit z nich něco nového a originálního.

  1. Zapojte se do komunity a zdokonalte své dovednosti na kurzech šití

Podpora udržitelné módy je také o vzdělávání a sdílení informací. V MarVa de Luxe nabízíme kurzy šití, které jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a úrovně dovedností – od naprostých začátečníků až po pokročilé. Kurzy probíhají o víkendech v podkroví našeho rodinného domu v Ostravě, kde vás naučíme nejen základy šití, ale také pokročilé techniky a upcyklaci starých oděvů.

Do kurzu si přineste vlastní přezůvky, sešit na vzorky a svačinu, jelikož jedna lekce trvá až 5 hodin. Pokud máte vlastní šicí potřeby, můžete si je vzít s sebou, ale není to nutné – my vám poskytneme vše, co budete potřebovat, včetně látek na vzorníky a šicí stroje. Kromě výuky nabízíme příjemné prostředí s rodinnou atmosférou, kde si můžete vychutnat zdarma kávu, čaj nebo vodu. Pro účastníky, kteří absolvují minimálně 20 hodin šití, připravujeme certifikát. Pokud vás zaujala nabídka našich kurzů, neváhejte nás kontaktovat na info@marvadeluxe.com a domluvte si termín.

Na závěr

Podpora udržitelné módy je krokem správným směrem k ochraně naší planety a k vytvoření férovějšího módního průmyslu. Každý z nás může svým nákupním chováním přispět ke změně a pomoci vytvářet lepší svět pro budoucí generace. Začněte s malými změnami – investujte do kvalitních kousků, podporujte lokální značky a buďte součástí komunity, která usiluje o udržitelnější budoucnost.